Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calviā Ciutadania Coneix Calviā

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Creix el volum d'aigua regenerada per a reg

Divendres, 27 de setembre de 2019

BALANÇ PRIMER SEMESTRE CICLE DE L'AIGUA

L'AIGUA TRACTADA EN TERCIARI PER CALVIÀ 2000 PUJA UN 33% DURANT EL PRIMER SEMESTRE DE L'ANY

L'aigua tractada en terciari per l'estació depuradora de Calvià 2000 a Bendinat al llarg del primer semestre d'enguany ha augmentat un 33%, fins arribar als 79.149 metres cúbics; aquesta aigua regenerada s'ha destinat al reg de parcs i jardins del municipi.
Davant d'aquest creixement, el volum d'aigua abocada per emissaris ha baixat un 10,6%, el doble del que ha disminuït el total d'aigua tractada al municipi. Aquestes xifres confirmen que l'empresa pública municipal s'encamina cap al compliment dels objectius estratègics de l'àrea del Cicle de l'Aigua: potenciar l'ús d'aigües regenerades i encaminar-se cap a la reutilització total de l'aigua.
Una fita molt important en aquest aspecte s'aconseguirà a mitjan 2020, quan es posi en marxa el nou tractament terciari de l'estació depuradora de Santa Ponça, ara en construcció, amb el qual el municipi de Calvià disposarà del sistema més avançat de les Illes pel que fa a capacitat i qualitat per regenerar les aigües residuals i destinar-les a usos urbans (reg de jardins i zones verdes urbanes, i descàrrega d'aparells sanitaris) i usos agrícoles.
21.300 kg de greixos.
En el balanç del primer semestre de l'àrea del Cicle de l'Aigua, destaca també la retirada de residus sòlids de les estacions depuradores, que van aconseguir un pes de 292.600 quilos. Del total de residus sòlids presents en aquestes instal·lacions, destaca l'elevat percentatge de greixos. Només a les depuradores de Santa Ponça, Bendinat i Peguera, es van retirar de gener a juny més de 21.300 quilos de greixos.
Precisament, l'Ordenança reguladora de la xarxa de sanejament en sòl urbà estableix que aquelles activitats que siguin susceptibles d'aportar greixos a la xarxa pública (bars, hotels, restaurants, estacions de rentats i greixatges, aparcaments, etc.) han d'instal·lar i mantenir una arqueta separadora de greixos; i es considera una infracció molt greu no fer-ho.
Més de 137.000 euros en desembossos, neteges i reparacions.
De fet, el greix va jugar un important paper, al costat de restes d'obres i tovalloletes, en els embossos que van provocar, el mes passat, abocaments d'aigües residuals a les platges de Palmira (Peguera) i Portals.
Pel que fa a les tovalloletes humides, en el primer semestre s'han retirat de les xarxes de sanejament 288 tones, i han provocat la necessitat d'actuacions extraordinàries (desembossos, reparacions i treballs de neteja) per valor de més de 137.000 euros. Es tracta del 77% del cost de l'import total dels treballs de neteja i desembossament del servei de camió mixt.