Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

La Llar comenįa a aplicar una terāpia amb cans

Dilluns,  11 de novembre de 2019

LA LLAR DE CALVIÀ INCORPORA TERÀPIA AMB CANS PER POTENCIAR EL DESENVOLUPAMENT FÍSIC I MENTAL D'USUARIS I USUÀRIES

La teràpia canina a la Llar de Calvià, que està subvencionada per Obra Social "la Caixa", aporta nombrosos beneficis per a la gent gran, a part de l'alegria, il·lusió i ganes de veure'ls i interactuar amb ells

La Llar de Calvià ha començat a aplicar una teràpia amb cans per potenciar el desenvolupament físic i mental dels usuaris i usuàries en la residència per a gent gran del municipi. La teràpia assistida amb animals utilitza el vincle persona-animal com a part integral del procés de tractament, ja que la seva finalitat, a més de garantir un temps agradable i proporcionar benestar a la gent gran, és anar més enllà apostant pels nombrosos beneficis que aquesta teràpia pot aportar, a part de l'alegria, il·lusió i ganes de veure'ls i interactuar amb ells.

Entre aquests beneficis es troba la millora de l'autoestima, ja que els cans mostren afecte sense importar l'edat o la salut de la persona, de manera que ajuden a pal·liar el sentiment de solitud. També s'aconsegueix despertar l'interès de la persona gran a través dels moviments i jocs del ca, i això comporta millores en l'estat d'ànim de les persones alhora que estimula la ment a través de l'ús dels sentits (vista, oïda, tacte...).

La teràpia amb cans també activa la memòria, ja que aquests contactes amb mascotes poden portar records de vells temps; i fomenta l'activitat física, en ser el contacte amb un ca una oportunitat per jugar i desenvolupar les habilitats físiques de la persona gran mentre passa una estona divertida.

Es comença normalment amb un primer acostament o presa de contacte entre el ca i la persona, en els quals, moltes vegades, la persona gran recorda la tinença d'un ca o animal de companyia en el passat i ho expressen o ho expliquen. Aquest fet és important ja que activa el sentiment d'afecte i benestar, oblidant les malalties i els pensaments negatius.

A la Llar les sessions es fan setmanalment en dos grups: un de persones més assistides i un de més autònomes. Els grups de persones van rotant de setmana en setmana amb la intenció de que hi participin quantes més persones usuàries millor. La cussa que participa en la teràpia nom Samba, és una Golden Retriever de 2 anys.

El ca de teràpia és un animal específicament entrenat per integrar-se dins d'un programa terapèutic o educatiu. Races com el Golden Retriever o el Labrador són les més utilitzades pel seu particular caràcter. Per norma general són cans pacients, agraïts, fàcils d'ensenyar en tenir bona predisposició a l'aprenentatge, a més d'intel·ligents i afectuosos. Els cans que s'utilitzen en les teràpies són triats a través d'una selecció específica, i són sans, segurs i estan entrenats per poder dur a terme aquest tipus d'activitats. Tenen una constitució i edat apropiades, i posseeixen les aptituds i habilitats adequades perquè la seva participació sigui beneficiosa.

La teràpia amb cans a la Llar de Calvià està subvencionada per Obra Social "la Caixa", que ha lliurat un xec a l'Ajuntament. En el lliurament han estat el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal; la tinenta de batle de Cohesió i Benestar Social, Nati Francès; la regidora de Gent Gran, Mari Carmen Rojano; la gerent de la Llar, Maria del Carmen Pérez; i per part d'Obra Social "la Caixa" ha lliurat el xec el director d'institucions de Balears, Silvio Sarralde.