Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calvià Ciutadania Coneix Calvià

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Caminada per la Memòria i acte d'homenatge

Diumenge, 9 de febrer de 2020

CAMINADA I ACTE D'HOMENATGE A JOAN FERRÀ I CRISTÒFOL BARCELÓ

Avui han retornat les restes de Ferrà, exhumades al cementiri de Calvià, a la seva família a Puigpunyent

Avui ha tingut lloc l'acte d'homenatge a Joan Ferrà i Cristòfol Barceló, que s'ha iniciat amb la Caminada per la Memòria que, en aquesta ocasió, s'ha fet a la inversa, és a dir, desde Calvià a Puigpunyent. Posteriorment, hi ha hagut l'acte institucional al Cementiri de Puigpunyent on els familiars han rebut les restes.

La jornada d'avui ha tingut una significació molt especial ja que fa gairebé una desena d'anys, a petició de la família de Joan Ferrà, s'iniciaren les Caminades per la Memòria, que de llavors ença s'han fet cada any, rememorant el camí que varen fer dues dones per recollir els cadàvers dels seus familiars assassinats per un escamot de feixistes l'any 36. Aquestes dues dones eren Maria Bordoy Vich, cunyada de Joan Ferrà (que tenia 16 anys en aquell moment) i la filla de Cristòfol Barceló. L'endemà dels assassinats van sortir de matinada des de Galilea fins a Calvià. Avui s'ha fet la caminada a la inversa perquè les restes de Ferrà, que s'identificaren arran de l'obertura de la fossa comuna de Calvià, tornen a la seva família.

Han sortit des de Calvà una seixentena de persones de Calvià i de Puigpunyent que han realitzat els aproximadament 10 quilòmetres que separen Son Font (Calvià) de Puigpunyent.

Al Cementiri de Puigpunyent ha tingut lloc l'acte institucional on el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, ha entregat les restes de Joan Ferrà al seu fill Toni Ferrà i hi ha hagut intervencions dels representants institucionals: els batles de Calvià i Puigpunyent, el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, i de Manel Suàrez, autor de l'informe de la fossa de Calvià, en nom de la família Ferrà, i Maria Antònia Oliver, en nom de Memòria de Mallorca. Després del lliurament del certificat de víctima del franquisme, la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, ha tancat els parlaments.

L'emotiu acte ha conclòs amb una ofrena floral que, per part de l'Ajuntament de Calvià han fet el batle, el tinent de batle de Memòria Històrica, Rafel Sedano, que ha dut l'organització per part de Calvià, i la tinenta de batle responsable de Cultura, Nati Francés.

A l'homenatge també han assistit els regidors i regidores de l'Ajuntament de Calvià Marga Plomer (de Memòria Històrica), Juan Recasens, Marc López y Francisca Muñoz.