Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Museu del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca

Dijous, 13 de febrer de 2020

EL MUSEU DEL PARC ARQUEOLÒGIC DEL PUIG DE SA MORISCA ES PROJECTA PER A SER UN REFERENT CULTURAL I PATRIMONIAL QUE APORTARÀ VALOR A TOTA L'OFERTA TURÍSTICA DE LES ILLES

El projecte, finançat per l'Impost de Turisme Sostenible, seguirà un model de col·laboració entre l'Ajuntament de Calvià i el Govern dels Illes Balears, el Consell de Mallorca i la Universitat

Intervenció del batle

Avui s'ha presentat el projecte del Museu de Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca, les obres del qual ja s'han iniciat. Un projecte finançat amb els fons de l'Impost de Turisme Sostenible que farà d'aquest conjunt un lloc de referència a les Illes Balears, tant pel seu potencial turístic com per la integració de l'oferta educativa, cultural, natural i paisatgística.
A la presentació, que ha estat introduïda pel batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, i que ha anat a càrrec del Doctor Manuel Calvo, responsable de Patrimoni a l'Ajuntament de Calvià, també han intervingut la presidenta de Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; la directora insular de Patrimoni, Francisca Coll, i el vicerector d'Investigació i Internacionalització de la Universitat de les Illes Balears, Enrique García.
El batle ha explicat que Calvià comptarà amb un Museu excepcional en el qual podrà exposar el seu valuós patrimoni arqueològic i que serà el centre neuràlgic de tot el Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca. Alfonso Rodríguez Badal ha incidit que aquestes instal·lacions neixen amb la vocació de ser un actiu cultural i patrimonial per a tots els calvianers i calvianeres, però també per a tots els ciutadans de Mallorca i de les Illes. Unes instal·lacions que a més es projecten com una infraestructura que donarà valor afegit a la destinació turística que ha d'oferir també els senyals d'identitat d'un municipi acollidor com Calvià, d'una illa com Mallorca i d'una comunitat com les Illes Balears i les seves pròpies arrels històriques.

El batle ha recordat que l'Impost de Turisme Sostenible permet la realització d'aquest projecte i ha volgut agrair la col·laboració de les diferents administracions, Govern, Consell i Ajuntament, en la futura gestió del Museu amb el suport tècnic i indispensable de la Universitat dels Illes Balears: «És ja, i ho serà, un exemple de col·laboració i gestió compartida». 
La presidenta de Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha agraït a totes les persones que han fet possible que el projecte hagi tirat endavant i ha remarcat la importància de l'Impost de Turisme Sostenible que permetrà, en aquest cas, reinvertir en una destinació a la que es conferirà més transcendència a nivell internacional. Armengol ha assegurat que el Govern treballarà intensament per a la creació de la futura Fundació que permetrà compartir la gestió del Museu.
Per la seva banda, la directora insular de Patrimoni, Francisca Coll, ha posat el Consell a disposició per sumar en un projecte de què ha volgut destacar, entre d'altres aspectes, el valor que tindrà dedicar un espai visible a la restauració i la vessant educativa que també contempla el projecte. Per part de la Universitat dels Illes Balears ha intervingut el vicerector d'Investigació i Internacionalització, Enrique García, que ha ofert el suport total de la institució universitària.
L'explicació del projecte ha anat a càrrec de Manuel Calvo, que ha detallat el valor patrimonial del parc i el projecte museogràfic.
A la presentació del Museu han assistit, també, el president de Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; els regidors i regidores de l'Ajuntament de Calvià, així com representants de la comunitat educativa, associacions veïnals, sindicals i empresarials.

EL PROJECTE
Ajuntament de Calvià, Govern dels Illes Balears, Consell de Mallorca i Universitat de les Illes Balears s'han unit per a la posada en marxa del projecte donada la importància del Patrimoni existent en el Parc Arqueològic, que adquireix una rellevància que va més enllà del propi municipi de Calvià i s'integra dins de la Història del conjunt de les Illes Balears. Mitjançant la creació d'una futura Fundació, aquestes quatre institucions aportaran els seus coneixements, esforços i recursos al desenvolupament del projecte. Les aportacions aniran des del finançament fins a l'aprovació del dipòsit permanent de les col·leccions arqueològiques al Museu que s'està construint, passant pel suport a la recerca i a les propostes docents que des de la UIB es potenciaran al Parc.
En el seu conjunt, tant per la importància patrimonial com pel desenvolupament del projecte i el suport institucional, l'objectiu és aconseguir una proposta de referència a les Illes Balears que permeti aportar, des del vessant cultural, un valor afegit a tota l'oferta turística de les illes i que, en definitiva, sigui un referent d'activitats culturals, educatives i patrimonials per al conjunt de la ciutadania.

PARC ARQUEOLÒGIC DEL PUIG DE SA MORISCA
El Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca (Santa Ponça) es va iniciar el 1996 i ha anat desenvolupant-se fins a l'actualitat. Compta amb 35 hectàrees públiques, amb 6 jaciments arqueològics integrats i 10 assimilats. Té més de 6 quilòmetres d'itineraris que permeten observar una gran riquesa botànica i natural. Compta amb 9 conjunts etnogràfics i 5 miradors convertint-se, d'aquesta manera, en el parc periurbà més gran del municipi. L'any 2002 es va publicar el Pla Director del Parc en què estava prevista la construcció d'un museu i en el 2016 es va finalitzar un petit pavelló d'acollida de visitants. El Parc està sent visitat actualment per unes 70.000 persones a l'any, sent les temporades de tardor i primavera les que presenten una major afluència.
Al llarg de més de tres dècades, l'Ajuntament de Calvià ha anat treballant en la protecció, conservació, posada en valor i difusió d'aquest patrimoni. En aquesta tasca, Calvià ha estat un dels municipis més innovadors de les Illes Balears, tant en les estratègies de protecció a través dels catàlegs incorporats en els plans generals d'ordenació urbana, com en la creació d'un Parc Arqueològic al Puig de sa Morisca.

EL MUSEU
A la convocatòria del Pla anual de l'Impost de Turisme Sostenible per al període 2017 es va aprovar una ajuda de 1.765.174,15 € per a la construcció del Museu del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca. Amb això el Parc Arqueològic i el seu ric patrimoni comencen una nova etapa amb la intenció de convertir-se en un referent de promoció cultural i de difusió de propostes relacionades amb el patrimoni arqueològic.
El Museu que actualment s'està construint té una superfície d'uns 1.500 m2 i s'organitza en dues plantes. A la planta pis del Museu hi haurà un ampli vestíbul que distribuirà les diferents dependències: la sala d'exposicions temporals, els laboratoris de restauració i arqueologia, els serveis administratius del Museu, la botiga i el bar. A la planta soterrània s'ubicarà la sala d'exposició permanent i els diferents magatzems que permetran exposar i albergar les col·leccions arqueològiques del municipo de Calvià.

El discurs i disseny museogràfic del Parc Arqueològic s'estructurarà en dos grans eixos.
D'una banda, l'adequació de la totalitat de Parc amb les seves 35 hectàrees amb la idea de generar un Museu a l'aire lliure. Es té previst adequar els més de 6 km d'itineraris i tots els elements patrimonials existents (jaciments arqueològics, conjunts etnogràfics i patrimoni paisatgístic i natural). Al seu torn, al llarg de tot aquest espai es generaran àrees de tallers/exhibició per mostrar a les persones que visitin el Parc aspectes de la vida durant la prehistòria (com es molia la farina en temps prehistòrics, com es feia foc, ceràmica o metalls, com feien servir la fona els foners baleàrics, etc). També es construirà un Arqueòdrom perquè els més joves puguin excavar i aprendre a ser arqueòlegs en un jaciment preparat per a ells. Finalment, s'adequaran àrees de descans i jocs al llarg de tot el Parc. La idea és convertir tota l'extensió del Parc en un museu a l'aire lliure per al gaudi de tots els visitants.
D'altra banda, es comptarà amb l'exposició permanent del Museu. Per això s'ha volgut dissenyar una proposta que pogués ser atractiva per al conjunt dels visitants, independentment del seu lloc d'origen. Per això s'ha optat per un temàtica universal. Sota el títol de Humans in contact, al llarg de tota l'exposició es mostrarà com el contacte amb altres persones i comunitats ens ha fet, al llarg del temps, essencialment humans. No obstant això, aquests contactes han estat molt diversos i han tingut conseqüències molt diferents. Per això, al llarg de l'exposició permanent es podran veure el diferents tipus de contacte que van existir al llarg del temps i en la qual el Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca ens ofereix una finestra única per apropar-nos a ells. Es mostrarà el contacte entre púnics i talaiòtics, les relacions entre els conqueridors romans i les comunitats locals, o el que va suposar la conquesta de Mallorca per les tropes del rei Jaume I el 1229. L'exposició finalitzarà amb les complexitats i contradiccions dels contactes actuals on, la transmissió d'informació i el moviment de persones, ens trasllada des de la nostra realitat diària a un univers global.