Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calviā Ciutadania Coneix Calviā

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Entrega dels premis rei En Jaume 2020

Dimecres, 2 de setembre de 2020

ENTREGA DELS PREMIS REI EN JAUME 2020

Juan Francisco Mota Magaña en la categoria de Còmic, Alejandra Frontera Orleans en Fotografia i Lluki i Kake Portas en Teatre són els guardonats de l'edició d'enguany

Aquest migdia s'han lliurat els Premis rei En Jaume 2020 en un acte insòlit, ja que, degut a la suspensió de tots els actes de les Festes del rei En Jaume, s'ha dut a terme d'una forma restringida, sense públic, només amb l'assistència de les persones premiades.

Enguany, per primera vegada, després de la recuperació dels guardons ara fa tres anys, s'han introduït dues noves categories: la de Còmic i la de Teatre, disciplina, aquesta darrera, a la qual s'han presentat 27 obres amb una procedència molt diversa: 12 d'altres països, 11 de la península i 4 de Mallorca.

En aquesta edició, la temàtica escollida ha estat “Els veïnatges de Calvià”.

El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, ha destacat que en un any tan complicat com aquest, molt difícil també per la Cultura, s'han volgut mantenir uns premis perquè s'ha d'entendre la Cultura no com quelcom accessori, sinó com quelcom que ajuda a formar persones, a polir i excitar sensibilitats, a crear municipi i a crear cohesió.

Per la seva banda, la tinenta de batle de Cohesió Social, responsable de l'àrea de Cultura, Nati Francés, ha destacat la participació que hi ha hagut enguany que ha arribat a les 53 obres en total, un fet que, ha dit el batle, referma el compromís de permanència i continuïtat dels Premis rei En Jaume de Calvià.

Premi rei En Jaume de Còmic

Juan Francisco Mota Magaña ha estat el guanyador en la categoria de Còmic amb l'obra Una dimonina a Calvià, premiat amb 1.200 euros, la publicació de l'obra i 100 exemplars per a l'autor. El jurat, composat per Florentino Flórez, profesor de l'EASDIB; Jorge Isaurralde, dibuxant de còmic, il•lustrador i disenyador, i Juan Lassalle, dibuixant i editor d'Autsaider Cómics, han valorat la perfecta realització, la posada en escena, la interessant narrativa, el plantejament de personatges ràpid i eficaç i el tema veïnal exposat de manera encantadora i directa. La dimonina protagonista reivindica la igualtat entre homes i dones, cosa que el guió apunta sense subratllats innecessaris.

El jurat ha concedit una menció especial a l'obra Milagro en Es Capdellà, de Pepmi Garau Salom, que ha valorat l'entranyable història que explica sobre capellans, miracles i veïnats que fomenta la unió i reconciliació entre conciutadans.

Premi rei En Jaume de Fotografia

El premi de fotografia, dotat amb 1.000 euros, més la possibilitat d'exposició a l'Ajuntament amb la seva obra, ha estat per Alejandra Frontera Orleans, per la seva obra Nuevas rutinas, en què s'ha valorat la molt adequada representació de la «nova realitat» en el municipi, posant el focus en la generació de la gent gran així com en la seva capacitat de resiliència i adaptació. Per a aquesta obra s'ha utilitzat la tècnica de la cianotípia.

El jurat l'han composat Alelí Mirelman Karger, gestora cultural de Casa Planas; Bruno Daureo, docent de l'EASDIB, i Jaume Gaviño, guanyador del Premi rei En Jaume de Fotografia 2019.

S'ha concedit una menció especial a l'obra Utopía de María Isabel Gómez Bacete, a qui s'ha valorat el procés de recerca i arxiu per recopilar icones turístiques en un mateix paisatge fictici i la reflexió sobre la utopia com a punt d'inflexió per qüestionar-se nous futurs.

Premi rei En Jaume de Teatre

Lluki Portas i Kake Portas s'han endut el Premi rei en Jaume de Teatre per l'obra Joy speed, en què s'ha valorat la frescura, dinamisme i innovació en els llenguatges, el plantejament i la proposta escènica, destacant el paral•lelisme amb el context europeu, a més de considerar molt interessant la creció dels personatges i la relació de complicitat paterno-filial.

El premi està dotat amb 3.000 euros, a més d'una residència teatral i l'estrena de l'obra amb la taquilla per a la companyia. El jurat 'l'han integrat Bea Solivelles, representant d'Illescena; Marina Salas, representant de l'AAAPIB, i Pere Cortada, representant de l'ATAPIB.

En aquesta catergoria han concedit una menció especial a l'obra Retrat. I met a young woman whose body was burning, d'Aflel Teatre, en què s'ha valorat la tasca de recerca en el àmbit de la dona i de les històries locals, a més del treball de cohesió social a través de les arts escèniques.

Declaracions del batle