Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

I Jornades de Memōria Democrātica de Calviā

Diumenge, 25 d'octubre de 2020

I JORNADES DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA DE CALVIÀ

Calvià ha celebrat les I Jornades de Memòria Democràtica de Calvià amb l'objectiu de crear un espai de reflexió, a partir d'estudis d'anàlisis i taules de debat, al voltant dels fets més tràgics del municipi al darrer segle. El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, ha obert les jornades després de la benvinguda de la regidora de Memòria Democràtica, Marga Plomer.

A la inauguració, que ha tingut lloc a Es Generador, el batle ha assenyalat que és necessari, més que mai, conèixer la història, la lluita, la defensa de drets i el que va costar aconseguir-los, i a les persones que varen morir per defensar aquests drets, perquè vivim temps de clar risc de retrocés en nivells d'igualtat, de llibertat individual i col•lectiva, i de drets individuals i col•lectius, recordant el manifest, a través d'un informe tècnic, que 250 historiadors i historiadores ha fet contra la decisió de retirar carrers dedicats a Indalecio Prieto i Largo Caballero. Alfonso Rodríguez Badal ha celebrat l'organització que el Departament de Memòria Democràtica ha fet d'aquestes jornades en la senda de les actuacions que des de 2015 impulsa l'Ajuntament de Calvià, que fa dos anys culminaren amb l'obertura de la fossa del cementiri del municipi.

La regidora Marga Plomer ha assenyalat que esdeveniments com aquests ajuden a prendre consciència de la nostra història i preservar la memòria de les persones que varen patir la repressió franquista. Plomer ha afegit que estam obrint les fosses per tancar les ferides i que, amb les bales, varen acabar amb la vida de moltes persones però no van poder acabar mai amb les idees i la dignitat.

Tot seguit, la Doctora Margalida Capellà, experta en la investigació de crims contra la humanitat i les desaparicions forçades de la Guerra Civil española i el franquisme, ha presentat les Jornades que varen continuar el dissabte a Sa Societat de Calvià.

En acabar la presentació, s'ha inaugurat l'exposició Memòries 1936-1939, de l'artista manacorina Marina Cànoves que proposa un projecte fotogràfic lliure que té com a objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica no resolta de la Memòria Democràtica. La mostra consta de 47 imatges, que es varen poder veure per primera vegada el maig de 2019 a l’Auditori de Porreres, i que recorren el passat, el present i el futur de la memòria històrica.

L'Exposició arriba de les mans de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern del Govern de les Illes Balears. El seu responsable, Jesús Jurado, ha agraït la iniciativa de l'Ajuntament de Calvià, a través del Departament de Memòria Democràtica, de fer aquestes jornades així com la feina que fan ajuntaments i entitats memorialistes per la tasca que duen a terme en aquest àmbit.

Rafel Sedano, tinent de batle de Memòria Democràtica ha destacat el nivell de totes les persones que participen en aquestes primeres jornades, entre les quals hi ha, a més de Margalida Capellà, l'antropòleg forense Francisco Etxeberría i l'historiador Manel Suàrez, autor de l'informe de la fossa de Calvià.