Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Dispositius 'salvaocells' als safareigs de Galatzķ

Dimarts, 11 de maig de 2021

L'AJUNTAMENT DE CALVIÀ POSA DISPOSITIUS SALVAOCELLS ALS SAFAREIGS DE LA FINCA PUBLICA GALATZÓ

Aquesta acció es fa en col•laboració amb el Projecte Aquila a-Life, amb motiu del Dia Mundial de les aus migratòries, per la conscienciació que subratlla la necessitat de la conservació de les aus migratòries i els seus hàbitats

Aquest passat cap de setmana, tècnics del Projecte Aquila a-Life i de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calvià han col•locat dispositius salvaocells als diferents safareigs de la Finca Pública Galatzó, amb l’objectiu de disminuir les amenaces a les quals s’enfronten les aus que s’hi acosten per beure i refrescar-se.

Els safareigs i les bases de reg són un reclam per a la fauna i, sovint, especialment els ocells esgotats o ferits, no poden sortir de l’aigua i acaben morint ofegats. És per això que s’han ideat sistemes per evitar o, si més no, reduir les possibilitats d’accident d’aquestes aus que, ja siguin de pas o de forma continuada, transiten per una zona en concret.

Cada any, més de 150 milions d’aus migratòries de més de 235 espècies diferents venen i van de les Balears, en la seva migració prenupcial (primaveral i prèvia a la reproducció) i postnupcial (a la tardor i posterior a la cria). La protecció de les espècies i els hàbitats permet que aquest llarg viatge arribi a bon terme. N’hi ha que queden a passar temporades, altres sols estan de pas, o fins i tot n'hi ha que sobrevolen les illes sense aturar-se.

El tinent de batle de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calvià Rafel Sedano, que va participar en l'acció, ha explicat que aquests dies de celebració contribueixen a crear una major consciència a nivell social, i que en el cas de les Illes Balears per la seva localització geogràfica és una zona estratègica d’aus i aquest volum d’aus migratòries «posa de manifest la necessitat d’establir iniciatives de protecció per ajudar que aquests patrons de migració se segueixin produint i que ho facin de forma segura». En aquest sentit ha assegurat que «l’Ajuntament hi té una sensibilitat per la protecció de les aus però també aposta per la protecció dels hàbitats que donen cabuda a les diferents espècies».

L’acció es va dur a terme amb tècnics del Projecte Aquila a-Life, que a Mallorca tenen com a objectiu general garantir l’evolució natural de la població de l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata), una àguila considerada de mida mitjana, reintroduïda a Mallorca després de desaparèixer per la persecució directe a què fou sotmesa als anys seixanta i setanta.

Amb la finalitat de disminuir les amenaces a les quals s’enfronta l’àguila cuabarrada, junt amb altres espècies, la Fundació Natura Parc, dins del marc del projecte europeu AQUILA a-LIFE, facilita la possibilitat de col•locar plataformes salvaocells a Mallorca, construïdes íntegrament de material reciclat. Això ofereix a la fauna que ha caigut al safareig la possibilitat de sortir de l’aigua, eixugar-se i reprendre el vol, afavorint així la supervivència de les espècies.

La Fundació Natura Parc es un dels col•laboradors del Projecte AQUILA a-LIFE (LIFE16 NAT/ES/000235) amb la contribució del programa LIFE de la Unió Europea i el suport de la Fundació Biodiversitat i Red Eléctrica España.