Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Balanį de la campanya de neteja del litoral

Dimecres, 11 de agost de 2021

CALVIÀ REPRÈN LES CAMPANYES DE NETEJA I SENSIBILITZACIÓ DE LA COSTA AMB ENTITATS DEDICADES A LA PROTECCIÓ DEL MEDI MARÍ

Amb la recollida de residus i les activitats a les platges es vol conscienciar residents i visitants sobre la importància de preservar l'entorn natural

Enguany, tot i les restriccions per mor de la Covid, s'ha pogut dur a terme la Campanya de neteges i sensibilització del litoral de Calvià, seguint la normativa sanitària en tot moment. Aquesta campanya es du a terme des de fa anys gràcies a diferents organitzacions sense ànim de lucre, dedicades a la protecció del medi marí, en col•laboració amb l'Ajuntament de Calvià, a través del Departament de Medi Ambient i Transició Ecològica, i l'empresa pública Calvià 2000. L'any 2021 s'ha comptat amb la col•laboració de Protemar, Mar de Fondo, Save the Med, Creu Roja, Seabin Project i el GOB, i amb la participació d'entitats com AMADIP-ESMENT o Bendinat for Future de l'IES Bendinat.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Calvià, Rafel Sedano, ha manifestat que protegir i gestionar de manera sostenible els ecosistemes marins i costaners calvianers, promovent i acompanyant campanyes de neteja i conscienciació, és un dels objectius principals de l'Àrea de Medi Ambient, a més de promoure una oferta turística de qualitat i una bona imatge de les nostres platges. Sedano ha afegit que "totes aquestes accions van emmarcades dins el nou Pla Estratègic d'Educació Ambiental de l'àrea, per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, marcats a l'agenda 2030, amb els quals l'Ajuntament està fermament compromès". Ha agraït el temps, preocupació i dedicació de totes i cada una de les persones i entitats que destinen els seus esforços a participar de les iniciatives, siguin pròpies o de l'Ajuntament.

Neteja de platges i fons marins

Les neteges es duen a terme abans del començament de la temporada alta i en acabar, amb l'objectiu, no només de la neteja en sí, sinó de conscienciar i sensibilitzar la població, residents i visitants, de la problemàtica que suposa qualsevol tipus de residus llançats a l'entorn natural.

Aquesta temporada s'han fet a Calvià un total de 13 jornades de neteja i sensibilització a diferents platges i entorns marins:

A la neteja subaquàtica que es va dur a terme amb 14 persones voluntàries i 11 col•laboradores de Protemar a la platja de Son Maties, es retiraren 832 kg de residus, entre ferros, botelles de vidre, plàstics, 2 embarcacions de goma, etc.

A la badia de Santa Ponça, els 6 dies de neteja terrestre, de la superfície marina i subaquàtica es van fer amb persones voluntàries de Protemar, i es varen recollir uns 565 kg de residus entre aluminis, ferros, fibra de vidre, llaunes i vidre. També amb Protemar, al Caló d'en Pellisser, amb un total de 20 participants, 9 bussos, 2 piragües i 2 barques, es van treure trossos pesats d'embarcacions enfonsades de fibra de vidre i motors, així com 62 kg de cordes, cadenes, plàstics, bigues de ferro, etc.

Amb voluntaris de Creu Roja, en el marc de la campanya europea Let's Clean Up Europe 2021, es va dur a terme una neteja a l'Àrea Biològica Crítica de la Marina de Magaluf, que va comptar també amb la col•laboració de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. En aqueixa actuació es recolliren 165 kg de residus.

A la zona de Punta Nadala, i amb voluntariat de l'associació Mar de Fondo, es va fer una neteja tant a la part terrestre com a la part marina, i es varen recollir 291 envasos de plàstic, 72 embalatges de plàstic dur, 10 botelles de plàstic, 29 envasos de cartró, 34 llaunes, 176 microplàstics, 34 botelles de vidre, 33 llosques de cigarrets, 10 fils de pescar i 8 fustes de restes de vaixells.

Altres actuacions que s'han fet han estat a la Caleta de Portals Nous, amb Mar de Fondo; a la platja des Carregador, amb Save The Med i amb la participació d'AMADIP-ESMENT; i a Port Adriano, amb Mar de Fondo i Seabin Project, amb la participació de l'equip de Bendinat for Future de l'IES Bendinat.

Campanyes de sensibilització i voluntariat

Un altre tipus d'actuacions que es duen a terme són les campanyes de sensibilització i voluntariat.

Des de l'any 2016 es venen fent, per part de Creu Roja, activitats de vigilància ambiental terrestre i marítima a la zona de Portals Vells. Tots els dissabtes, des de mitjans de juny fins a mitjans de setembre, dues persones voluntàries recorren a peu les platges i cales de la zona recollint residus i informant sobre la normativa ambiental de l'espai de Cala Figuera. A més, dues persones naveguen amb dos caiacs per la zona del litoral per informar a les embarcacions sobre la normativa i vigilant incompliments sobretot relacionats amb fondejos il•legals sobre posidònia.

Per altra banda, durant una setmana del passat mes de juliol, a la platja de s'Oratori de Portals Nous, de la mà del GOB es va dur a terme la campanya de sensibilització SOS Posidònia, informant a peu de platja sobre la problemàtica que pateix l'hàbitat de la posidònia i donant eines sobre com la població pot contribuir en la conservació i protecció d'aquesta espècie endèmica del mediterrani.