Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Calviā a l'avantguarda en gestiķ d'aigua potable

Dissabte, 30 de setembre de 2023

Calvià se situa a l'avantguarda de la gestió de l'aigua potable amb un pla d'Hidrobal premiat pel Ministeri de Transició Ecològica amb 5,6 milions d'euros

Es digitalitzaran comptadors, sestableixen alarmes per inundacions i es controlaran les fuites d'aigua mitjançant simulacions digitals

Calvià es beneficiarà d'un ajut de 5,6 milions d'euros per millorar el sistema de gestió d'aigua potable concedit pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO) a Hidrobal. Això ha estat possible gràcies al projecte e-AIGO d'Hidrobal, l'empresa concessionària que gestiona el subministrament d'aigua potable al municipi. El projecte ha quedat al onzè lloc dels 30 seleccionats pel Ministeri a nivell nacional.

En total es rebrà finançament per import de 7.502.821,42 euros, provinents dels fons Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), i beneficiarà a Calvià i a 11 municipis del Pla de Mallorca (Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Porreres, Santa Eugènia, Sineu i Vilafranca de Bonany). En concret, el projecte e-AIGO preveu 14 actuacions amb un pressupost d'11,8 milions d'euros, dels quals 5,6 contemplen actuacions a Calvià (51.567 habitants) i 6,2 als municipis de la Mancomunitat Plànol de Mallorca (32.446 habitants).

Andrés Barceló -gerent de l'empresa pública municipal Calvià 2000-, ha valorat l'ajuda que suposarà el control digital del subministrament d'aigua potable i que situa a Calvià a l'avantguarda de les Balears quant a gestió del subministrament d'aigua. Barceló ha volgut reconèixer la vàlua del projecte d'Hidrobal, «en concordança amb les polítiques que impulsem des de Calvià 2000 i l'Ajuntament per consolidar Calvià com a marca líder dins i fora de les Balears, un municipi de referència en gestió responsable que demostra el nostre compromís d'unir el benestar dels residents amb la qualitat de l'oferta turística i la protecció i la conservació del medi ambient. Podrem digitalitzar comptadors, així com controlar i minimitzar les fuites d'aigua».

La iniciativa pivota sobre la creació d'una plataforma digital, amb tecnologia avançada desenvolupada pel Grup Agbar, al qual pertany Hidrobal, que permet optimitzar la gestió del cicle integral de l'aigua i integra de manera holística totes les variables internes i externes, fet que facilita la capacitat de reacció davant d'episodis extrems com pluges torrencials. Així s'evitaran, per exemple, situacions de col·lapse i abocaments al medi ambient als sistemes de sanejament quan hi ha precipitacions molt intenses. La posada en funcionament de la plataforma digital e-AIGO preveu l'enviament d'avisos i alertes en escenaris de possibles inundacions.

L'altre eix de la proposta consisteix en l'adequació i la millora de les infraestructures de captació, proveïment, sanejament i depuració mitjançant el desplegament de sensors, sistemes de telecontrol, la digitalització de les captacions i la creació d'un bessó digital -model virtual per fer proves- de la planta depuradora. El projecte també inclou el desenvolupament de plans directors, plans d'optimització energètica i la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Es milloraran mancances tant al medi litoral com al rural interior, amb un augment del coneixement de les captacions d'aigua, un increment de l'eficiència a la xarxa d'emmagatzematge i distribució, i facilitar la preservació dels recursos hídrics mitjançant la recàrrega de aqüífers amb aigua regenerada, un recurs alternatiu que augmenta la seguretat hídrica i la resiliència davant les sequeres. La infiltració d‟aigua regenerada, així com la instal·lació de sensors de nitrats i conductivitat, garantiran el subministrament suficient d‟aigua, tal com requereix un ús sostenible, equilibrat, equitatiu i racional d‟aquest recurs.

L'estalvi energètic és un altre objectiu clau en aquest projecte. El consum anual mitjà als serveis del cicle urbà de l‟aigua és de 10,3 milions kWh/any i està prevista una reducció d‟1,3 milions kWh/any, és a dir, un estalvi del 12,7%.