Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calvià Ciutadania Coneix Calvià

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Col·lecció Memòria de Calvià

 COL·LECCIÓ «Memòria de Calvià»

«Memòria de Calvià» és un projecte iniciat el 2014 pel Departament de Cultura de l'Ajuntament de Calvià destinat a la recuperació i conservació  de diferents aspectes del món calvianer de cara a crear un arxiu oral que sigui referència en el futur de la història del nostre municipi. 

Els llibres de la col·lecció «Memòria de Calvià» s'estructuren a partir de dos grans blocs: 

1. Una primera part dedicada a exposar els diferents aspectes del tema tractat en el volum corresponent des d'un punt de vista històric, a partir de la investigació  arxivística i de la consulta bibliogràfica.
2. La segona part del llibre inclou el testimoni de persones de Calvià relacionades amb la matèria tractada, que hi aporten les seves vivències i records.  El recull de testimonis es basa en la trobada que es fa amb tots els participants per enregistrar un vídeo que desrpés acompanya el llibre en forma de pendrive i que configurarà, en el futur, un arxiu oral d'un valor indubtable per conèixer de primera mà el passat del municipi. 

 

 

TÍTOLS PUBLICATS

 

     Galatzó. Temps i feines
     Col·lecció «Memòria de Calvià», 1
     2015 DL: PM 635-2015     

 Aquest volum, que ençata la col·lecció, tracta el món de les antigues possessions com a eixos principals de l'economia i de la societat de la ruralia mallorquina de segles pretèrits. A partir dels textos redactats per Joana Maria Roque, s'hi tracta la història de Galatzó i s'hi descriuen les cases i dependències annexes, el patrimoni natural i la riquesa etnològica de la finca. Però, sobretot, les pàgines del llibre volen mostrar un retrat fidel de la gent que habità la possessió i de les feines que hi desenvolupà, des del senyor al roter, passant pels missatges, els pastors, els jornalers.... En definitiva, un quadre complet del que fou un espai econòmic i de producció, però sobretot de vida i de socialització de les persones, en l'època preturística. 

 

 

 

 

     Història del futbol a la vila de Calvià
     Xavier Terrasa García
     Col·lecció «Memòria de Calvià» , 2
     2016 DL: PM 150-2016

El segon lliurament de la col·lecció aborda la història del futbol a Calvià, i ho fa centrant-se en el naixement i la trajectòria de l'equip emblemàtic del municipi, el C.D. Calvià. Xavier Terrassa es remunta als orígens d'aquest esport a Calvià abans de la Guerra Civil, amb equips mítics com El Huracán, el Calvianense, la U.D. Capdellanense o el Siglón. A continuació se centra ja en els orígens i singladura del C.D. Calvià, tot descrivint-ne les etapes i el seu pas per diferents categories del futbol, que tenen el moment àlgid en l'època dels 80 del segle passat, quan l'equip ascendí a la Tercera Divisió. Un capítol dedicat als jugadors més destacats del club i, en la segona part del llibre, els testimonis d'alguns jugadors, presidents i directius de l'entitat, completen aquesta panoràmica del que ha estat la història de l'«esport rei» a Calvià. 

 

 

 

    La premsa forana a Calvià
   
Col·lecció «Memòria de Calvià», 3
    2016 DL: PM 1481-2016

El dinamisme de la premsa forana arreu de Mallorca ha tingut un bon reflex a Calvià. De fet, el nostre municipi ha estat un dels pobles de l'Illa que ha vist néixer més publicacions d'aquesta tipologia, i el tercer llibre de «Memòria de Calvià» n'ha volgut deixar testimoni oral i escrit. Després d'una introducció d'Agustí Aguiló que emmarca i descriu el fenomen de la premsa forana a Calvià, el capítol central del llibre va dedicat a les revistes més importants publicades en el terme municipal: Vora MarVeïnats,
Entre totsMaganovaL'OllaLa VeuL'Estaló, amb el valor afegit que el text referit a cada revista ha estat redactat per les persones que en foren fundadores o impulsores. Aquestes mateixes persones i algunes altres narren en la part dedicada als «testimonis» les experiències viscudes a l'hora de tirar endavant cadascuna de les publicacions.

 

 

 

 

     Els antics oficis a Calvià (1860-1960) 
     Brígida Gomila Juaneda
     Col·lecció «Memòria de Calvià», 4
     2017 DL: PM 1518-2017

El quart volum de la col·lecció va dedicat als oficis propis de les poblacions rurals en l'època preturística, ocupacions que en podríem dir «urbanes» o que no són pròpiament de l'àmbit agrícola i ramader. Brígida Gomila basteix el relat històric a partir de dos eixos: un dedicat a les feines de les dones i un altre a les dels homes. Primer ens explica l'ofici i, després, en relaciona les persones i famílies de Calvià i des Capdellà que l'exerciren. Pel que fa a les dones, cal destacar l'interès de l'autora a tractar-ne les feines i ocupacions —criades i serventes, forners, modistes, comares...— i a rescatar-les de l'oblit o indiferència a què molt sovint els ha relegat la història. Quant als homes, hi veiem tractats una munió d'oficis, que l'autora ens presenta classificats per tipologies: administratius (secretari, saig, carter...), relacionats amb la salut i la higiene (metge, barber), amb l'ensenyament (mestre), amb la mar (mariner, maquinista, pescador, faroner), amb la pedra (pedrer, guixer, picapedrer)... i un llarg etcètera. Clou el llibre el testimoni de persones de Calvià i Es Capdellà els pares o padrins de les quals exerciren els oficis de saig, sabater, piner i ferrer.