Català Castellano English
Calvià dice No a la violencia de género

Martes, 7 de febrero de 2017

CONCENTRACIÓN EN EL AJUNTAMENT DE CALVIÀ CONTRA LA VIOLENCIA DE GÉNERO Y EN RECUERDO DE LAS MUJERES ASESINADAS

El Ajuntament de Calvià convoca cada primer martes de mes una concentración en la entrada del edificio consistorial para denunciar los asesinatos por violencia de género y recordar a las mujeres asesinadas, poniendo su nombre en un gran corazón.

Hoy se ha acompañado el acto con la lectura de uno de los capítulos del libro 'El Salt de la Bella Dona, una llegenda ben actual', de diversos autores.

Se ha leído un fragmento de “La Bella Dona no va saltar, la van empènyer”, de Ana Ferrero Horrach:

'"El Salt de la Bella Dona" és una llegenda ple d'absències doloroses, d'eufemismes intolerables i de missatges entre línees detestables que donen mostra de la mentalitat d'unan societat patriarcal que creà i perpetuà una història que exemplifica el trist paper de la dona en el context de la tradició popular. (...)

No és necessari fer una anàlisi profunda de la llegenda per adonar-se que hi ha diversos elements clau en la història que cerquen exculpar la responsabilitat de l'acte del marit. D'entrada, la insistència en la bellesa encisadora de la dona (...) que és capaç d'alienar i de fer perdre els estreps a l'home causant la seva gelosia malaltissa. (...)

Però hi ha un altre element torbadorament sagnant, que dóna mostra d'aquesta intenció d'expiar la culpabilitat de l'home i que també es troba, descaradament, en el mateix títol de la llegenda: "El Salt de la Bella Dona". El Salt? (...)

Un salt és una acció voluntària, conscient. Un verb, saltar, que en cap cas descriu l'agressió brutal narrada a la llegenda. L'elecció de la paraula "salt" en el títol amaga un eufemisme inadmissible que no sols allunya, una vegada més, l'infame de la responsabilitat de l'agressió, sinó que a més deixa una ombra de dubtes sobre la figura femenina. (...)

La llegenda especifica com va ser empesa per l'home. L'eufemisme del títol subratlla una absència imperdonable: la de la paraula assassinat, que no apareix a cap punt de la narració original ni en els de les versions posteriors documentades, donant mostra novament de la impunitat amb la qual l'home és tractat en aquesta història.(...)

Conscients (...) de la manipulació a la qual la imatge de la dona ha estat sotmesa al llarg de la tradició literària, cal doncs, reescriure i qüestionar el rerefons d'aquesta història llegendària, el missatge de la qual s'ha anat perpetuant perillosament generació rere generació, deixant impune el vertader culpable que va assassinar la nostra protagonista, tant se val si bella o lletja, empenyent-la muntanya a baix.'

Al acto han asistido el alcalde y miembros de la Corporación Municipal, así como las agentes de la recién creada Unidad de Viogen de la Policía Local de Calvià.

El Ajuntament de Calvià se ha unido al Pacte social contra les violències masclistes impulsado por el Institut Balear de la Dona, y su propuesta es la elaboración del primer Plan de Igualdad para toda la ciudadanía de Calvià que se está elaborando, ahora en fase de diagnóstico.