Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calviā Ciutadania Coneix Calviā

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Comissiķ de seguiment de la Finca Galatzķ

Dimarts, 2 de març de 2021

LA COMISSIÓ DE SEGUIMENT DE LA FINCA PÚBLICA DE GALATZÓ PREPARA LA CELEBRACIÓ DEL QUINZÈ ANIVERSARI DE LA FINCA COM A ESPAI PÚBLIC

Aquest divendres, s’ha dut a terme a terme la III Comissió de la Finca de Galatzó, on s’han presentat les darreres actuacions a la possessió de muntanya i les novetats més destacades, com un nou logotip per visibilitzar la finca

Ha tingut lloc la III Comissió de seguiment de la Finca Pública de Galatzó, on s’ha explicat l’estat en què es troben les darreres actuacions que s’havien anunciat i que s’han dut a terme i s’han presentat les propostes de noves iniciatives que es pretenen dur endavant, com un nou logotip que s’ha dissenyat per visibilitzar la Finca a les futures activitats i accions que es desenvolupin, entre elles, la commemoració del 15è aniversari de la compra de la Finca, per part de l’Ajuntament.

Actuacions a la Finca Galatzó
Entre les diferents actuacions de projectes i serveis que s’han dut a terme els darrers mesos, destaquen la neteja i reparacions en el tram de la Síquia que discorre per la finca des Ratxo, així com els canals de reg dels bancals de l’hort dels tarongers i la recuperació d’un tram del marge del safareig i canal d'aigua a la bassa. Així mateix, estan en execució el tancament de diferents parcel·les agrícoles de la Finca (Es Colomer, Ca l’Amo Biel, s’Hort Nou, baix Coll Gomar i s’hort dels Tarongers), que suposen, aproximadament, 2,2 km lineals i la recuperació agrícola de la Font de Sa Cometa. A més, en breu, s'iniciarà la reforma estructural de la vaqueria.
A la Comissió s’han donat a conèixer, també, els detalls del contracte reservat per a l’explotació agrícola de la finca, atorgat a Amadip Esment per als propers 2 anys (amb opció a dos més), que aquesta mateixa setmana ha iniciat la seva tasca. Així mateix, s’ha presentat un informe d’anomalies de les Cases de Galatzó, elaborat a partir d’un Estudi diagnòstic de l’estat de les Cases, amb l’objectiu de conèixer les patologies estructurals i constructives, així com avaluar la capacitat dels diferents elements que conformen l'edificació, per determinar la seva seguretat estructural i funcional. S’ha fet un resum de les patologies detectades i les conclusions de l’estudi realitzat, que resol que les actuacions que s'han de dur a terme són moltes i importants i s'entén que seria adient una rehabilitació integral, amb una certa urgència.

15 anys de la Finca Pública
Enguany es compleixen 15 anys d'ençà que la finca ha passat a formar part del patrimoni públic municipal i, per tal de commemorar-ho, s’ha presentat el nou Projecte de difusió i coneixement del Patrimoni Inmaterial de la Finca Pública de Galatzó, que versarà al voltant de les figures del Comte Mal i Francesc d’Aragó. Per impulsar el reconeixement i reivindicació d’aquestes dues figures, es disposaran espais específics a les Cases, per poder fer divulgació, estudi i pedagogia del que varen significar i signifiquen aquests personatges per la Finca, per Calvià i, de fet, per la història de Mallorca.
També s’ha aprofitat per mostrar el nou logotip, en què hi apareix el perfil de les dues muntanyes que hi ha a la finca, la Mola de l'Esclop i el Galatzó, i les Cases d'aquesta antiga possessió, i que s’usarà en les activitats i iniciatives que es desenvolupin a la Finca. En aquest nou logotip hi apareix el perfil de les dues muntanyes que hi ha a la Finca, la Mola de l’Esclop i el Galatzó, destacant en primer pla les Cases d’aquesta antiga possessió de muntanya.
Per acabar, s’ha fet un reconeixement a en Gabriel Salom, en ‘Biel de Galatzó’, persona que ha estat lligada a la Finca durant 30 anys, els darrers 15 amb diferents fórmules contractuals amb l’Ajuntament i de la que es deslliga professionalment. En ocasió del comiat, el tinent de batle de Medi Ambient i Transició ecològica, Rafel Sedano, ha volgut tenir una paraules d’agraïment i encoratjar-lo en els nous reptes que afrontarà a partir d’ara, tot convidant-lo a formar part, en qualitat d’expert i, probablement, màxim coneixedor de la Finca i tot allò que l’envolta, de presents i futures comissions i iniciatives.

La Comissió de Seguiment de la Finca
La Comissió de seguiment de la Finca Pública de Galatzó és una comissió tècnica i política que s’ha constituït aquesta mateixa legislatura, amb l’objectiu de poder anar valorant les tasques que se duen a terme en el dia a dia de la finca, i també per analitzar i planificar, conjuntament, el futur a mitjà i llarg termini. Formen part de la Comissió els diferents partits amb representació al consistori calvianer, a més de representacó tècnica de les àrees de Medi Ambient, Món Rural, Cultura, Patrimoni, Vies i Obres i Formació i Ocupació. Així mateix, hi participa representació de l’Associació de la pagesia del municipi i la persona responsable de la gestió agropecuària de la Finca.
Sedano s'ha mostrat satisfet del desenvolupament de la reunió i n’ha destacat la voluntat d’obertura i transparència de la Comissió, i ha agraït el tarannà i l’actitud constructiva de totes les persones participants a les diferents trobades que, fins ara, s’han dut a terme manifestant que «tothom és imprescindible en la contribució i aportació de coneixements i experiències per dissenyar, conjuntament, les línies estratègiques del que ha de ser, a mitja i llarg termini, la Finca Pública de Galatzó» i ha afegit la intenció «d’acabar amb que cada canvi de legislatura signifiqui un canvi d’objectius de la Finca. Pel bé de Galatzó i tot el seu entorn natural, cultural, paisatgístic i patrimonial, s’ha de trobar un punt comú dels diferents agents, per tal que tots els esforços i recursos que s’hi destinen tenguin una continuïtat, en benefici de Calvià i tota la ciutadania que visita aquest espai, vengui d’on vengui».