Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Una delegaciķ de Tunísia visita Calviā

Divendres, 31 de maig de 2024

Una delegació de Tunísia visita Calvià per conèixer el cicle de la neteja de posidònia a les platges

El municipi és un dels referents a la Mediterrània en la neteja i manteniment de platges de forma natural

Video  Audio

Una delegació de la zona turística de Monastir, Tunísia, ha visitat Calvià per conèixer els procediments de neteja de posidònia a les platges del municipi, el seu emmagatzematge i posterior devolució a la costa. Es tracta d'un procediment que cerca preservar al màxim l'entorn, retenir l'arena a les platges i garantir el cicle natural de la posidònia. A la campanya de l'any passat es varen retirar 4.600 tones de posidònia que es varen guardar en carpes municipals. Un cop seca, el pes va baixar a 2.600 tones que varen ser reposades a les platges després de la temporada turística. La recollida s'efectua amb maquinària especial que minimitza l'impacte i la retirada accidental de l'arena, i s'adapta als períodes establerts pel Govern, depenent de si es tracta de platges urbanes o naturals, amb serveis o sense. Aquesta setmana s'ha acabat la neteja de totes les platges del municipi amb l'acció de Cala Falcó, considerada platja natural, operació que ha presenciat la delegació tunisiana.

Andrés Barceló, gerent de l'empresa pública municipal Calvià 2000, ha incidit en el model de retirada de posidònia: «som un referent a les Balears i Espanya perquè aconseguim tornar la posidònia i l'arena que ha acumulat per guanyar la batalla a la regressió de les platges a l'hivern. La posidònia fa de barrera natural davant de les tempestes». Les actuacions de retirada, dacord amb el que especifica el Decret 25/2018, es realitzen en el període comprès entre el 15 de març i el 31 doctubre depenent de la tipologia de cada platja. A les platges de Caló de sa Bella Dona, Cala petita Portals Vells i Cala Figuera no es pot autoritzar retirada mecànica i únicament es retira de manera manual per usos tradicionals, a causa de la consideració d'aquestes com a platges naturals. Pel que fa a la retirada mecànica, els períodes de retirada són des de l'1 de maig fins al 30 de setembre, per a les platges de Cala Falcó, El Mago i Cala Portal Vells 1, considerades platges naturals.

La delegació tunisiana encapçalada per Faouez Ben Halima, Comissari Regional de Turisme de Monastir, està integrada per càrrecs polítics, tècnics i membres de l'Associació Notre Grand Bleu de Monastir, acompanyats per representants de Calvià 2000, la Fundació Calvià 365, el Govern de les Illes Balears i el Centre de Cooperació de la Mediterrània – UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura). Tunísia és una de les regions del Mediterrani amb una major extensió de praderies de posidònia. La visita s'emmarca al programa TRANSCAP que persegueix consolidar el paper de les organitzacions de la societat civil que donen suport a la conservació del medi ambient a les províncies del Marroc i Tunísia situades a la costa mediterrània.

Jorge Moreno, cap del Departament d'Espais Naturals del Govern, ha assenyalat que "a Tunísia els interessa veure l'exemple avantatjat que és Calvià a les Balears i el Mediterrani". De la mateixa manera, s'ha expressat Marcial Bardolet, cap del Servei de Vigilància de la Posidònia de l'IBANAT (Institut Balear de la Natura): «la gestió de les platges suposa conservar l'arena i entendre el valor de la posidònia. A Monastir han tingut els mateixos problemes que nosaltres hem experimentat. Per combatre la regressió de la platja de manera natural han pogut veure l'operatiu de l'Ajuntament de Calvià, en concret de l'empresa pública Calvià 2000, un model que lidera la manera de treballar a la Mediterrània».

Ms. Sahar, representant de l'Associació Notre Grand Bleu de Monastir, ha valorat la visita explicant que «el nostre objectiu és intercanviar experiències amb les autoritats locals de Monastir i d'aquí. Veiem com podem gestionar la posidònia perquè a Calvià tenim un exemple d'èxit a la Mediterrània. El mètode que hem vist és molt bo».