Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Avanįa el projecte de 88 HPO per Magaluf

Dijous, 7 de desembre de 2017 

UN PROJECTE DE MARCAT COMPONENT SOSTENIBLE GUANYA EL CONCURS D'IDEES PER A LA CONSTRUCCIÓ DE 88 HABITATGES PROTEGITS A CALVIÀ

La previsió és que la construcció dels habitatges situats en l'avinguda de s'Olivera de Magaluf comenci el segon semestre de 2018
Es tracta de la primera promoció d'habitatge públic que es projecta a Calvià en nou anys

El projecte presentat pels arquitectes Adrián Talens i Itziar Lafuente ha resultat guanyador del concurs d'idees per a la construcció de 88 habitatges de protecció pública a Magaluf. Amb la resolució del concurs d'idees avança la proposta conjunta de l'Ajuntament de Calvià i la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat per a la construcció dels habitatges, que està previst que es puguin iniciar en el segon semestre de 2018.
Una vegada resolt el concurs d'idees, l'equip guanyador redactarà el projecte sobre el qual es durà a terme la licitació de les obres.

El jurat, presidit per Eduard Vila, director general d'Arquitectura i Habitatge i vicepresident de l'IBAVI, i del que també ha format part el director general d'Urbanisme, Habitatge i Medi ambient de l'Ajuntament de Calvià, Jaume Carbonero; la gerent de l'IBAVI, Maria Antònia Garcias; tècnics de l'IBAVI i del consistori calvianer, i representants del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COIB), entre d'altres, es va reunir el passat dia 1 per escollir els millors projectes dels 88 habitatges de protecció pública que es duran a terme en l'avinguda de s'Olivera de Magaluf. El projecte guanyador s'ha presentat sota el lema Deconstrucció.
El concurs és el resultat d'un conveni signat entre l'IBAVI i l'Ajuntament de Calvià el passat mes de juliol. La titularitat dels terrenys en els quals es desenvoluparà la construcció dels habitatges públics és mixta: l'Ajuntament i l'IBAVI compten amb una superfície de 2.147 m2 de sòl edificable, respectivament, per a la construcció de 24 i 24 habitatges. A més, hi ha una superfície de 2.863,20 m2 per 40 habitatges de promoció pública de gestió indirecta per a concurs entre entitats promotores, segons estableix la legislació. La resta del sector és de titularitat privada. En total, està prevista la construcció de 168 habitatges en l'avinguda de s'Olivera de Magaluf, de les quals 88 seran de protecció pública i les 80 restants seran lliures.
Les bases tècniques del concurs incloïen el compliment d'indicadors quantificables en matèria d'eficiència energètica, consum d'aigua, reducció de residus i reducció de les emissions de CO2 durant l'execució de les obres, i s'ha afavorit el disseny de propostes innovadores en tots aquests àmbits.
En total, es van presentar 31 propostes i es van atorgar 1 primer premi i 2 esments.

Característiques tècniques de l'obra guanyadora 
El jurat ha destacat les següents característiques de la idea guanyadora (veure el projecte en pdf):
Es valora la zona verda pública de gran amplitud en la façana sud que millora la connexió amb la zona verda existent, permet controlar les vistes cap a la zona d'establiments comercials i d'oci, i garanteix el bon funcionament de l'orientació sud de tots els habitatges, la qual cosa permet escalfar de forma gratuïta durant l'hivern i estalviar la instal·lació de calefacció.
Així mateix, l'organització dels volums en dues altures afavoreix el pas de l'embat entre els volums (si tenen la mateixa altura provoca efecte pantalla) i s'aprofita el desnivell per situar l'aparcament sense haver d'excavar, la qual cosa suposa un gran estalvi econòmic, a més de reduir el 30% de les emissions de CO2 estadístiques d'un edifici convencional. A més, l'aparcament ventilat de forma natural pot prescindir de les instal·lacions de ventilació forçada.
Els estalvis anteriors fan possible el cost de l'estructura de fusta contra-laminada, que reduirà considerablement el temps d'execució en comparació d'una estructura convencional, millora el compliment de la reducció mínima de les emissions de CO2 establerta a les bases, i assegura la reducció de residus durant les obres.
A nivell tipològic, el projecte aprofita la crugia òptima de l'estructura de fusta per proposar espais flexibles sense jerarquia interna que permeten la modificació d'usos en el temps, així com l'alternança dels buits de façana.
Tot això configura una estratègia global que resol simultàniament el programa, l'estructura, la construcció i l'eficiència energètica, que és el principal objectiu de les bases tècniques.
A més, la implantació aprofita la relació directa amb el terreny, perquè un gran nombre d'habitatges puguin gaudir de jardins amb terra en la planta baixa, qualitat valorada en tots els projectes premiats.

Impuls a les polítiques d'habitatge públic a Calvià 
La posada en marxa d'aquesta promoció suposa a Calvià un impuls a la política d'habitatge, donant resposta, així, a un compromís recollit en els acords d'investidura, després de nou anys sense que s'hagués projectat cap promoció pública d'hpo en el terme municipal.
Calvià compta amb tres Reserves Estratègiques de Sòl (dos a Magaluf -una d'elles en avinguda de s'Olivera, que ja està en marxa, i l'altra en l'avinguda de sa Porrassa-, i la tercera en el carrer Unamuno de Santa Ponça). Es tracta d'àrees en les quals el promotor privat, d'acord amb la normativa, hi ha de fer habitatges de protecció pública, habitatges a preu taxat i habitatges lliures i, a més, en elles l'Ajuntament de Calvià disposa de solars per desenvolupar habitatges de protecció pública per a lloguer o lloguer amb opció a compra. En les Reserves Estratègiques de Sòl es desenvoluparan en total 1.011 habitatges (649 de protecció pública o a preu taxat i 362 lliures).
L'Ajuntament de Calvià realitzarà una planificació del sòl del que disposa per desenvolupar habitatge protegit, que en total suposarà l'execució de 410 habitatges futurs (entre els solars municipals situats en les Reserves Estratègiques de Sòl i altres solars que procedeixen de cessions de sòl) i en els nuclis de Peguera, Santa Ponça, Magaluf i Calvià.