Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Divulgació arqueològica al Puig de Sa Morisca

Dijous, 2 de novembre de 2023

CALVIÀ IMPULSA LA DIVULGACIÓ ARQUEOLÒGICA AL PARC PUIG DE SA MORISCA

D'ençà de gener, milers de persones han visitat les dependències i l'entorn del Parc Arqueològic capficant-se en el nostre patrimoni

La promoció de l'arqueologia es duu a terme mitjançant activitats diverses i esdeveniments per a famílies i estudiants de totes les edats

Agenda novembre desembre

El Parc Arqueològic Puig de Sa Morisca ha esdevingut un espai imprescindible per al coneixement i l'estima de la prehistòria de Mallorca. En aquesta línia de feina, Calvià impulsa la divulgació arqueològica amb el Parc del Puig de Sa Morisca, on des de començaments d'enguany, milers de persones han tengut l'oportunitat d'explorar les instal·lacions i els voltants per endinsar-se en l'apassionant món del nostre patrimoni prehistòric.

El foment de la divulgació arqueològica mitjançant diverses activitats i esdeveniments brinda a les famílies i estudiants de totes les edats l'oportunitat d'experimentar amb la riquesa del nostre passat. En aquest sentit, durant el mes de novembre i desembre d'enguany, es duran a terme una sèrie d'activitats que s'afegeixen a l'agenda educativa, que van d'activitats per a famílies, xerrades, experiències, cursos de formació a “Els matins de Sa Morisca” sobre l'art i els objectes a la Prehistòria.

Activitats
Dissabte 4 de novembre - "Els Esquelets Juganers": els esquelets de Sa Morisca se n'anaren de festa per la Nit de les Ànimes/Tots Sants i ara necessiten ajut per tornar a lloc. És una oportunitat per aprendre sobre antropologia física mentre es resol aquest misteri. L'activitat es durà a terme d'11 a 13 h al Parc Arqueològic del Puig de Sa Morisca. És un taller per a adults i infants de 7 a 13 anys amb places limitades. La inscripció és de franc.
Dijous 9 de novembre - "L'art a la prehistòria": exploració de les primeres mostres d'art de la humanitat, les pintures a coves, amb la utilització dels mateixos materials i tècniques. L'activitat es durà a terme de 10 a 12 h al Parc Arqueològic del Puig de Sa Morisca, amb places limitades i entrada gratis.
Divendres 10 de novembre - "Menorca: de Reserva de la Biosfera a Patrimoni Mundial": el Dr. Simón Gornés, vicepresident del Consell de Menorca, oferirà una xerrada a les 19 h al Parc Arqueològic del Puig de Sa Morisca, on s'explorarà el reconeixement de Menorca per part de la UNESCO. L'entrada és gratuïta amb inscripció prèvia.
Dijous 14 de desembre - "Objectes de la prehistòria": el Dr. Manel Calvo, catedràtic de Prehistòria de la Universitat de les Illes Balears (UIB), guiarà els participants a través dels objectes més extraordinaris de la prehistòria de les Balears. L'activitat es durà a terme de 10 a 12 h al Parc Arqueològic del Puig de Sa Morisca, amb places limitades i entrada de franc.
Divendres 15 de desembre - "Wizün: un Viatge a l'interior de la terrisseria maputxe": aquesta presentació i taller exploraran la ceràmica maputxe. A càrrec del Dr. Jaume Garcia-Rosselló, professor titular de la UIB. L'activitat inclourà un tast de muday, una beguda tradicional del poble maputxe feta amb la fermentació de grans de cereals. Oberta tothom amb inscripció prèvia.
16 i 17 de novembre - Curs: Introducció als SIG aplicats a l'arqueologia (15h): aquest curs aborda els sistemes d'informació geogràfica, una eina essencial per a la recerca i gestió del patrimoni arqueològic. La Dra. Alejandra Galmés, investigadora postdoctoral, en dirigirà la formació. Les places són limitades i la inscripció és gratis.
Del 21 de novembre al 6 de febrer - Curs: Endinsant-nos en la Prehistòria de les Balears (15h): aquest curs està dissenyat per a docents en actiu i té com a objectiu actualitzar coneixements i descobrir recursos per millorar l'ensenyament de la prehistòria de les Balears. Les places són limitades i la inscripció és gratuïta en col·laboració amb el Centre de Professors de Calvià.
27, 28, 29 i 30 de desembre - "Sa Morisca al Neula Parc": al Neula Parc, els infants podran descobrir la prehistòria de forma amena. Podran construir mini navetes i mini talaiots, crear pintures prehistòriques o fabricar collars d'os. L'activitat es farà dia 27 de desembre de 16 a 20 h i la resta de dies de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. Va adreçada a infants de 3 a 12 anys.

El Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca, posat en marxa per l'Ajuntament de Calvià en col·laboració amb la UIB des de 1997, abasta més de 45 hectàrees i conté una concentració destacada de jaciments arqueològics. El parc atrau uns 70.000 visitants cada any i ofereix un patrimoni natural, etnogràfic i paisatgístic significatiu. El museu comptarà amb una exposició permanent que explorarà com els contactes entre comunitats diferents han influenciat en l'evolució humana al llarg del temps.

Al Puig de Sa Morisca hi ha restes que abasten des de l'Edat de Bronze, probablement a partir de 1.800 a.C., fins a l'època almohade. Els seus jaciments es caracteritzen per la seva història rica i configuració complexa, el que ho converteix en un testimoni valuós del passat.

Convidam a totes les persones interessades en el patrimoni prehistòric a participar mitjançant una gamma diversa d'activitats i esdeveniments. Per a inscripcions i informació addicional, podeu tocar al telèfon 971 13 92 18, enviar un correu electrònic a morisca@calvia.com o visitar @parcsamorisca