Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Major ús d'aigües regenerades a Calvià

Dimecres, 22 de novembre de 2023

Calvià obr la porta als hotelers per utilitzar aigües regenerades que poden estalviar fins a 10 milions de litres d'aigua potable al dia

Després de l'èxit amb el projecte pilot amb Mardavall, Calvià 2000 cerca noves col·laboracions publicoprivades

Video  Audio

Fins a 10 milions de litres d'aigua potable es podrien estalviar al dia a Calvià. És l'objectiu ambiciós fixat des de l'empresa pública Calvià 2000. L'ERA (Estació Regeneradora d'Aigua) de Santa Ponsa té la capacitat de produir més de 20.000 metres cúbics d'aigua regenerada, dels quals 10.000 (qualitat 1.1) serien aptes per al reg de jardins privats, parcs, neteja de carrers, cisternes de WC i camps esportius, i la resta (qualitat 2.1) per a camps de golf i reg agrícola. Això suposa una capacitat de regenerar l'aigua residual produïda cada dia per una població de 118.000 habitants. Tot l'ús d'aigua regenerada es tradueix en estalvi d'aigua potable de la xarxa ordinària.

Amb aquest «objectiu estratègic», han començat les visites a l'EDAR per donar a conèixer la disponibilitat de l'aigua regenerada i potenciar-ne la comercialització com a alternativa a l'aigua potable. El gerent de Calvià 2000, Andrés Barceló, ha mostrat les instal·lacions a un grup d'hotelers de l'Associació de Palmanova-Magaluf, el president de l'Associació d'Hotelers de Paguera-Cala Fornells, el capità de Puerto Portals i membres de la família Blanes del Grup s'Hostalet. Barceló ha explicat que «a Calvià som pioners en l'ús d'aigua regenerada i aquesta és una qüestió en què el sector privat hi pot entrar. Al final és un interès econòmic i mediambiental. Guanyam tots, guanya el medi ambient i guanya el ciutadà».


Fins fa uns quants mesos l'ús de l'aigua regenerada es limitava al reg de zones verdes municipals. El juliol d'aquest any es va posar en marxa el pla pilot mitjançant un acord amb el complex hoteler Mardavall per al reg de zones verdes de l'establiment, fet que suposa un estalvi d'aigua potable superior als 16 milions de litres anuals. Gràcies a l'èxit de la iniciativa s'obre una via de col·laboració publicoprivada. Des de Calvià 2000 es treballa en la implantació d'un servei de distribució d'aigües regenerades per al reg de jardins privats prioritzant els establiments hotelers i grans consumidors ubicats a les zones on es disposa de xarxa de distribució. Aquesta xarxa continua expandint-se, actualment amb obres d'ampliació a Cas Saboners.

El director del Cicle de l'aigua de Calvià 2000, Xavier Pérez, ha explicat els avantatges d'utilitzar aigües regenerades sobre les dessalades: «no utilitzar l'aigua regenerada és no aprofitar els recursos disponibles. La dessalació és un procés més car i mediambientalment també consumeix més energia. El cost de producció del metre cúbic dessalat és molt superior al regenerat».