Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Visita a les obres del Museu Puig de sa Morisca

Dimecres, 26 de maig de 2021

VISITA A LES OBRES DEL MUSEU ARQUEOLÒGIC DEL PUIG DE SA MORISCA QUE OBRIRÀ LES SEVES PORTES AL PÚBLIC L'ANY 2022

Al llarg de 2021 s'elaboraran els projectes museogràfics i el Pla Director del Museu i del Parc Arqueològic

La gestió del Museu, finançat amb l'Impost de Turisme Sostenible, seguirà un model de Fundació integrada per l'Ajuntament de Calvià, el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i la Universitat

El futur Museu Arqueològic del Puig de sa Morisca comença una nova etapa amb les obres de l'edifici que s'estan finalitzant, que han estat finançades per l'Impost de Turisme Sostenible, amb 1.765.174,15 euros.
Avui, la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, i el vicerector d'Investigació i Internacionalització de la UIB, Enrique García, han fet una visita a les instal·lacions que acolliran les exposicions en què es podran contemplar els objectes arqueològics localitzats en els jaciments del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca i els que s'han anat localitzant arreu del municipi.
La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat l'aposta de les administracions per invertir en cultura, en patrimoni i en sostenibilitat i «en fer de les nostres illes un referent en allò que ens fa únics». En aquest sentit, ha assenyalat «la importància capdal de l'Impost de Turisme Sostenible, i que els recursos que arriben siguin reinvertits en allò que creiem fonamental, i en allò que és propi nostre, com el nostre patrimoni i cultura».
«Des del primer moment al Consell ens hem compromès amb aquest projecte d’envergadura perquè no només dota a Calvià i a tota l'illa d’un espai de referència en promoció cultural i de difusió del patrimoni arqueològic de Mallorca, sinó que també enriqueix l'oferta turística del municipi, fomentant un turisme de qualitat i sostenible que cuida el medi ambient i respecta la cultura local», ha expressat la presidenta del Consell, Catalina Cladera.
Per la seva banda, Alfonso Rodríguez Badal ha destacat la importància d'un projecte, el del Museu integrat dins el Parc Arqueològic, tan il·lusionant per a Calvià «un tresor a Santa Ponça, ha dit, un lloc que serà expositiu, però també un espai de formació, treball i recerca». El batle de Calvià ha agraït al Govern, al Consell de Mallorca i a la Universitat de les Illes Balears, la seva predisposició per involucrar-se i apostar per gestionar de forma conjunta aquest indret de gran riquesa arqueològica. Per acabar, ha agraït la seva feina a l'arquitecte municipal, Ignasi Pomar, i al responsable de Patrimoni de l'Ajuntament de Calvià, el Doctor Manuel Calvo.
El vicerector d'Investigació i Internacionalització de la UIB, Enrique García, ha assenyalat que els Museus són l'aplicació pràctica d'un llarg camí de recerca i treball previ, afegint com a fonamental el fet d'oferir turisme cultural com a oferta capital en una destinació.

Fases
Ajuntament de Calvià, Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca i Universitat de les Illes Balears estan treballant en aquests moments en el que seran els estatuts de la Fundació que gestionarà el Museu que obrirà les seves portes l'any 2022.
Al llarg d'aquest any es definiran, junt amb el Museu de Mallorca i el Consell de Mallorca, les col·leccions que estaran dipositades a les dependències del Puig de sa Morisca i que es relacionaran amb els objectes arqueològics localitzats en els jaciments del Parc arqueològic i amb els que s'han localitzat arreu del municipi.
Així mateix, es treballarà en els projectes museogràfics i d'adequació del Parc i es redactarà el Pla director del Museu i del Parc Arqueològic.
No obstant això, a l'edifici del museu ja s'està treballant en la preparació dels laboratoris i els magatzems.

El Museu
El Museu que s'està construint té una superfície d'uns 1.500 m2 i s'organitza en dues plantes. A la planta pis del Museu hi ha un ampli vestíbul que distribueix les diferents dependències: la sala d'exposicions temporals, els laboratoris de restauració i arqueologia, els serveis administratius del Museu, la botiga i el bar. A la planta soterrània s'ubica la sala d'exposició permanent i els diferents magatzems que permetran exposar i albergar les col·leccions arqueològiques del municipi de Calvià.
L'exposició permanent del Museu proposarà una temàtica universal. Sota el títol de Humans in contact, al llarg de tota l'exposició es mostrarà com el contacte amb altres persones i comunitats ens ha fet, al llarg del temps, essencialment humans. No obstant això, aquests contactes han estat molt diversos i han tingut conseqüències molt diferents. Per això, al llarg de l'exposició permanent es podran veure el diferents tipus de contacte que van existir al llarg del temps i en la qual el Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca ens ofereix una finestra única per apropar-nos a ells. Es mostrarà el contacte entre púnics i talaiòtics, les relacions entre els conqueridors romans i les comunitats locals, o el que va suposar la conquesta de Mallorca per les tropes del rei Jaume I el 1229. L'exposició finalitzarà amb les complexitats i contradiccions dels contactes actuals on, la transmissió d'informació i el moviment de persones, ens trasllada des de la nostra realitat diària a un univers global.

El Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca
De forma paral·lela a la construcció del Museu, s'estan desenvolupant nous projectes en el Parc.
Per una banda, es durà a terme l'adequació de les 35 hectàrees que conformen el parc per a la seva visita pública. Es dissenayaran nous itineraris, amb la qual cosa hi haurà més de 6 km que es podran recórrer i que permetran observar la gran riquesa botànica i natural de l'indret. S'adequaran els sis jaciments existents així com els 9 conjunts etnogràfics que existeixen, i es crearan o milloraran els 5 miradors del parc.
Per altra banda, en col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, s'està treballant en la creació d'una zona ajardinada on es podrà passejar i veure les plantes anteriors a l'arribada de l'ésser humà a Mallorca, l'impacte i els canvis que va suposar l'arribada de les comunitats humanes, així com les principals plantes que varen cultivar o explotar durant la prehistòria. Això suposa el disseny de tot un espai que s'ubicarà just després del Museu i conformarà un altre dels espais de visita del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca.
El Parc està sent visitat, en circumstàncies normals, per unes 70.000 persones a l'any, sent les temporades de tardor i primavera les que presenten una major afluència.